Info

HEM >> INFO

INFO om mustning

Mustning av egna äpplen


Så här går det till:


Kontakta mig först för att boka en tid.


1. Förvara och transportera frukten i luftiga lådor eller liknande. Använd ej plastpåsar! Det går bra att låna nätsäckar på musteriet. Tänk på att inte låta frukten ligga i säckarna för länge! Väl framme vid musteriet hälls frukten över i musteriets backar om inget annat avtalats. Märk med namn mm.


Fallfrukt passar utmärkt till must. Vanligast är att man lämnar äpplen. Dock är mjöliga äpplen ej lämpliga till must.


Tänk på att inte ta med någon frukt som är möglig eller rutten. Var också noga med att inte plocka fallfrukt på mark där djur betar. När du plockar fallfrukt se till att inte att få med löv, grenar, gräs eller jord.


2. Frukten spolas av med vatten.


3. Nu krossas frukten till en massa som sedan pressas i en   kraftig hydraulisk press. Ur pressen kommer den råa musten.



4. Om man vill ha råpressad och opastöriserad must är den färdig att tappas på dunkar eller liknande.


5. Annars pumpas musten vidare till en pastör som värmer upp musten till ca 78 grader Celsius. På så sätt förlängs hållbarheten avsevärt utan att smaken förändras.


6. Därefter tappas musten i 3-liters påsar som standard. Så kallad Bag-in Box, om man vill ha kartong till.


7. Den färdiga musten, som är pastöriserad och ofiltrerad, är klar att hämtas.


Välkommen!


VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ:

- Plocka inte frukt på mark där djur betar

- Undvik att få med löv, grenar, gräs och jord när du plockar fallfrukt

- Lägg ingen frukt i plastpåsar