Info

HEM >> INFO

INFO om mustning

Mustning av egna äpplen


Så här går det till:


Kontakta mig först för en tid när ni kan komma.


1. Frukten lämnas till mig i lådor, korgar eller liknande. Använd ej plast- eller papperspåsar! Det går bra att låna nätsäckar på musteriet.


Fallfrukt passar utmärkt till must. Vanligast är att man lämnar äpplen. Dock är mjöliga äpplen ej lämpliga till must.


Tänk på att inte ta med någon frukt som är möglig eller rutten. Var också noga med att inte plocka fallfrukt på mark där djur betar. När du plockar fallfrukt undvik att få med löv, grenar, gräs eller jord.


2. Frukten sköljs i vatten.


3. När frukten är sköljd krossas den till en massa som sedan pressas i en   kraftig hydraulisk press. Ur pressen kommer den råa musten.



4. Om man vill ha råpressad och opastöriserad must är den färdig att tappas på dunkar eller liknande.


5. Annars pumpas musten vidare till en pastör som värmer upp musten till ca 78 grader Celsius. På så sätt förlängs hållbarheten avsevärt utan att smaken förändras.


6. Därefter tappas musten i Bag-in-Box i 3, 5 eller 10 liters storlek. Man väljer själv den storlek man önskar.


7. Den färdiga musten, som är pastöriserad och ofiltrerad, är klar att hämtas.


Välkommen!


VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ:

- Plocka inte frukt på mark där djur betar

- Undvik att få med löv, grenar, gräs och jord när du plockar fallfrukt

- Lägg ingen frukt i plast- eller papperspåsar

BESÖKSADRESS:

Borgholms Handelsträdgård

Malmsborgsgatan 1,  387  36 Borgholm


POSTADRESS:

Lilla Musteriet i Borgholm

Torsgatan 25,  387 35 Borgholm

ÖPPET:

September-November

RING FÖR INFO OCH BOKNING:

Telefon: 070-398 98 26

E-post: kontakt@carlsmust.se

Copyright @ All Rights Reserved